Kicsi repcsi gyorsan száguld

 

Ezt a repülőt a türelmes olvasóimnak ajánlom. Nem egyszerű meghajtogatni, kicsit ragasztanod, mérned is kell. De a végén meglátod, kárpótolni fog az élmény. :)

Ezt a papírrepülőt súlyához képest kicsi szárnyai rendkívül gyorssá teszik. Erős lökéssel indítva zárt térben és szabadban egyaránt jól repül.  Ez egy tömör kis repülőgép, melyet egyetlen papírlapból kell elkészíteni.  Ennél a típusnál vezérlőszerkezetekre nincs szükség, az egyensúlyi helyzetet az egész gép meghajtásával szabályozhatod. Ha erősen dobod a levegőbe, nemcsak gyorsan, de messzire is fog repülni. Indításkor a hüvelyk és a mutatóujjad közé fogd.

1: Vegyél egy A4es lapot. Hajtsd félbe hosszában az álló helyzetű lapot, majd nyisd szét. Hajtsd a jobb felső szélét a bal külső szélére, majd hajtsd vissza. Ismételd meg ugyanezt a bal felső széllel. A hajtások metszéspontján áthaladó, szaggatottan jelzett vízszintes vonal mentén hajtsd le a lap felső szélét.

 

 

 

 

 

 

 

 

2: Hajtsd ki a lapot. Hajtsd le a lap felső szélét a vízszintes jelölőhajtásig. Még egyszer hajtsd be a lapot, ezúttal a vízszintes jelölőhajtás mentén.

 

3: A jobb oldali lapszélt hajtsd be az átlós hajtásvonal mellé. Ismételd meg ugyanezt a baloldalon. Ezután hajtsd be a lapot az átlós hajtásvonal mentén.

4: Hajtsd le a csúcsot a hajtás alsó szélének közepéhez, ahogy az ábra mutatja.

 

 

 

 

 

 

5: A középső hajtásvonal mindkét oldalán végezd el a méréseket és húzz egy-egy vonalat az ábra szerint. Ezután hajtsd ki a lapot a vonalak mentén. Mérd le és rajzold be a többi vonalpárt. Az „A” vonal mentén völgyhajtással, a „B” mentén pedig hegyhajtással hajtsd be a lapot mindkét oldalon.

6: Csak a repülő orrát ragaszd össze, a törzs nyitva marad. Úgy igazítsd, hogy az ábrán látható hátulnézeti képet kapd.

 

 

 

 

 

 Jó szórakozást!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirrepulok.blog.hu/api/trackback/id/tr912264648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy újszülöttnek minden vicc új! Kb. 48 éve ismerem ezt a hajtogatott repülőt:-) Igaz, a szárnyat kissé másképp "konfigurálom" de a lényeg (az orr és a konstrukció)az hasonló. A "farkát" visszahajtom, ami jót tesz a reptetésnél! Szintén jót tesznek a szárnyon kialakított "fékek".
:-)
Pont ilyet hajtogattunk (ragasztás nélkül) általánosban a szünetben, és dobáltuk le az ablakon az udvarra. :)
@kérődzőgiliszta:

jaja, néha behajtottam a végét háromszög alakban, néha téptem rá "magassági kormányt", attól csinált szép hurkokat, ha pedig az egyik szárnyon fel, a másikon lefelé állt, kanyarodni is tudott.
Van ennek a repülőnek egy sokkal jobb hajtogatási formája is, mikor keresztben kell hajtani kétszer majd a csúcsát benyomva kialakítani az elejét és nem kell ragasztani. Ettől orrnehéz lesz, amit fékező lapátokkal lehet korrigálni. Ezen kívül a szárny szélét is fel kell hajtani az egyenesebb repüléshez. Székre állva, akár 4-5 teljes kört is meg tud tenni a landolásig. Persze emeleti lakásból a legjobb. :D
@kérődzőgiliszta: ennyi vénembert... :)))
Hát igen, valami hasonlóval kísérleteztem én is gyerekkoromban... (de rég is volt... :( )
Persze sok sikerélményem nem volt velük, ahhoz túl pici volt a lakásunk. :)
én is reméltem, hogy legalább valami újdonságot látok. hát már megint nem.
most, hogy a legalapabb alapgépeken túljutottunk, jöhet a Vortex, a többi.
(Vortex: A4-es lap rövidebb oldalán 2-3 cm-es hajtásokkal feléig 'feltekerni', majd ezen hajtásokkal befelé felhengeríteni a lapot, 1-2 cm átfedéssel összeragasztani, s máris kész. némi kézügyességet igényel megcsavarva eldobni, de ha belejön az ember, 8-10 méterre elszáll a csőgép :) )
@KariKa: Mi is. Csomagszám szórtuk ki az A5-ös írólapokat az ablakon. Megfelelő időben néha az egész Körtéren keresztülrepült egy-egy ilyesmi repcsi.
Index főoldal, jövök megnézni a tuti jó papírrepcsit, erre azt látom amit 30 évvel ezelőtt hajtogattam... Eh...
na pont ezt a fajtát dobáltuk anno haverommal a 16. emeleti lakásuk erkélyéről. először csak natúrba, aztán a sokadik sikeres landolás után megnéztünk néhányat hogy mutat égő farokkal, kényszerleszállás teszt közben a pesti alkonyatban. aztán csengetett az első lakó. aztán szépen sorban a többi...
picit kikaptunk.
süti beállítások módosítása