Imoticalis 2010.09.03. 19:11

Vortex 1,2,3

Nem szokványos papírrepülők


A vortex repülők cseppet sem hasonlítanak a szokványos, sablon kinézetű papírrepülőkre, ezért meglepő, hogy mégis képesek repülni.
 


Vortex 1:

 

 

 


  A vortex 1 nevezetű papírrepülő valójában egy „pörgettyű”. Zuhanás közben, gyors pörgésbe kezd. Először azt ajánlom A4-es papírból hajtogasd. Majd, ha már jól belejöttél próbálkozhatsz telefonkönyvből kitépett lappal is. Készítettem, egy hajtogatási segédletet, illetve csatolom ThePaperAirplaneGuy  videó segédletét.  


Elkészítés:


1: Fogj egy A4-es lapot. Hajtsd hosszában félbe, majd ismét félbe. Az így kapott alsó sávot ismét hajtsd félbe. Majd ezt a kis csíkot vágd le. A továbbiakban ebből fogunk hajtogatni.

 

 

 

 

 


2: Ezt a kis csíkot ismét félbe kell hajtanod. Majd az így kapott alsó csíkot megint hosszában  félbe ,és még az így kapottat is félbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3: Fordíts egyet a lapon, most hajts fel egy kis sávot az alsó részén.

 

 

 

 


4: Ha mindent jól csináltál, úgy kell kinéznie a pörgettyűdnek, mint ahogy a képen látható. Ezek után, a csík egyik végén hajts lefelé egy 5cm-es szakaszt. Az ellenkező oldalon ezt az 5cm-es szakaszt hajtsd felfelé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Most úgy kell kinéznie mint, ahogy az 5. képen is ábrázoltam.

 

 

 

 

 

 

 

ThePaperAirplaneGuy videó segédlete:


Jó szórakozást! Az eldobás kis gyakorlatot igényel, de hamar bele lehet jönni.Vortex 2:

 

 

 

 


Erről nem is írnék sokat. Hasonló mint a Vortex 1, pontosabban annak  egy továbbfejlesztett változata.  


Lássuk:


1: Fogj egy A4-es lapot, hajtsd félbe hosszában, majd vágd ketté a lapot a hajtás mentén. Válaszd ki az egyiket, a másikat pedig tedd félre.

 

 

 

 

 

 

 

 


2:  Mérj le egy 1,5 cm-es szakaszt a lap aljától, majd ezt hajtsd fel. Ezek után fordítsd meg a lapot és ismételd meg  ezt a lépést a másikoldalon is.


3: Ha mindent jól csináltál a 3. képen látható  alakzatot kell kapnod.  Ha minden stimmel, mérj le 5-5cm-ert a szélektől.

 

 

4: Ellentétesen hajtsd meg őket úgy, hogy az 4. képen látható alakzatot kapd. A hosszában felhajtott széleket, igazítsd úgy, hogy az oldalsó szárnyaknál le álljanak ki.

 

 

 

Videó segédlet:

 

 

Eldobási technikája ugyan az, mint a Vortex 1-es papírrepülőé. Sok sikert!Vortex 3:


    

 

 

 

 


Harmadik versenyző egy „Cső” repülő. Számomra ez a legizgalmasabb. Sőt mi több, hasonlóan száll, mint egy „sablon” kinézetű repülő.

Elkészítés:1: Fogj egy A4-es lapot. Hajtsd duplán félbe, majd az így kapott 4 sávból, vágj le egyet. Ebből fogunk hajtogatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2: Hajtsd félbe a lapot hosszában, majd az így kapott alsó sávot ismét hajtsd félbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3: Az alsó részen kapott hajtásvonalak mentén hajtogasd fel addig a kis sávokat, míg el nem érsz a papír feléig.

 

 

 

 

 

 

 

 


4: Most illeszd össze a papír két végét. Próbáld úgy hajtani, hogy minél inkább szabályos körre hasonlítson a keresztmetszete. Ha időt szeretnél megspórolni, ajánlom, hogy az illesztésnél ragaszd össze!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ügyelj arra, hogy mikor eldobod a repülőgépet, a „behajtott” fele nézzen előre. Kis gyakorlással hamar bele fogsz jönni.


Sok sikert, és jó szórakozást a hétvégére!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://papirrepulok.blog.hu/api/trackback/id/tr462269634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megnéztem.
Most olyan plötty vagyok,h. egy A4-es lapot sem tudnék kettébe hajtani,de majd megpróbálom egyszer.
Azért egy kép a poszt elején a végleges gépről jó lenne!
az első tetszik, a másodikat nem értem
Az anyja! Ez tetszik.
a kissrác tudja:D jó a blog.
Hát én csak simán összegyűröm a papírt ha ki akarom dobni:D
Végre valami érdekes az index címlapon.
És én is meg tudom csinálni! húú :D
Ez izgi :) Gyerekekkel megcsináljuk!
navégre, itt a csővortex. pár napja írtam már róla, köszi, hogy utánajártál. ne feledd, hogy eldobás közben adni kell neki egy kis perdületet, hogy stabilan repüljön. némi gyakorlás után az A4-es méretből kiindulva gyártott gép 17 métert repült.